DEN TRIPEL: VOLKSCAFÉ MET BIER,
KANARIE EN SANSEVERIA

Den Tripel heeft de ambitie om een echt volkscafé te worden. Ooit was het Vlaamse landschap ondenkbaar zonder de talrijke volkscafés. In elk dorp, langs elke steenweg, op elk kruispunt prijkten er wel een paar. Ze waren en zijn nog steeds alledaagse oorden van verpozing en vermaak. Na het werk of op zondag konden zowel toevallige passanten als trouwe klanten er terecht voor een korte babbel en een snelle pint of voor een avondje plezier. Net door hun alledaagse karakter zijn volkscafés een wezenlijk onderdeel van ons cultureel erfgoed.
Ook al verdwijnen volkscafés hoe langer hoe meer uit het straatbeeld, toch blijft er nog steeds behoefte bestaan aan dergelijke plaatsen waar mensen elkaar kennen en treffen. Die leemte vult het Volkscafé Den Tripel in. Door de open en gastvrije sfeer is een praatje met de cafébaas of met de andere bezoekers van het café altijd mogelijk.
In het Volkscafé Den Tripel krijg je weleens het gevoel dat daar de tijd ook is blijven stilstaan. Den Tripel paste het typische interieur van een volkscafé nauwelijks aan aan wisselende modes. De toog, de lambrisering en de ingewerkte spiegels, de kleurrijke tegelvloer, de kleine tafels met formicablad, inclusief de kanarie in een kooi en de sanseveria’s op de vensterbank of tafels zorgen voor een gezellige gemoedelijke warmte

GENOOT JOS SMOLDEREN VAN EEN LEKKERE TRIPEL?

Volkscafé Den Tripel vind je op de hoek van de Jos Smolderenstraat en de Jan Vanhoenackerstraat. Den Tripel heeft daar zijn thuisbasis. De Jos Smolderenstraat is de centrale as van de wijk Nieuw Zuid en werd naar Jos Smolderen genoemd. In een buurt waar architectuur centraal staat is het haast onvermijdelijk dat een van de hoofdstraten is vernoemd naar deze Antwerpse architect.
Jos Smolderen (Borgerhout, 4 oktober 1889 - Antwerpen 12 juni 1973) volgde na zijn middelbare studies avondlessen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en aan het Nationaal Instituut voor Schone Kunsten. Daar ontdekte hij zijn passie voor architectuur. Na zijn studies ‘bouwkunde’ werd hij in 1914 laureaat van de Prijs van Rome voor architectuur. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtte hij naar het neutrale Nederland en leerde daar Hendrik Petrus Berlage kennen.
Hij stond aan de basis van heel wat iconische gebouwen zoals de Christus Koningkerk in Antwerpen, de Sint-Vincentius a Paulokerk in Anderlecht en het Monument voor de Intergeallieerden in Luik.
Smolderen volgde in 1927 Victor Horta op als directeur van de architectuurafdeling van het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten. Het hoogtepunt in Smolderens carrière is ongetwijfeld zijn rol als hoofdarchitect bij de opbouw van de Wereldtentoonstelling van 1930.
Na de oorlog kwam hij terug naar Antwerpen en hij richtte samen met Jan Van Hoenacker een architectenbureau die de woonblokken bouwde voor de Nationale Maatschappij voor Goedkope Woningen in de Antwerpse wijken: Kiel, Luchtbal, Linkeroever en Antwerpen-Noord.

WAAROM TRIPEL TRIPEL HEET?

Tripel is een zwaar bovengistend bier, met een hergisting op fles. De kleur varieert tussen blond en amber. Het heeft meestal een sterke moutige en/of hopbittere smaak. Tripel heeft een alcoholpercentage van 7 tot 10%. Het hoge percentage komt niet noodzakelijk uit de hoeveelheid graan; er wordt eventueel suiker (in de vorm van glucose) toegevoegd om het hoge alcoholpercentage te bereiken. Kenmerkend voor een tripel is ook vaak een hoger koolzuurgehalte.
De oorsprong van de term is onbekend, hoewel de belangrijkste theorie is dat die op de een of andere manier de kracht van het bier aangeeft. De naam werd in 1956 gebruikt door de Trappistenbrouwerij in Westmalle om haar sterkste bier een naam te geven. De Tripel van Westmalle werd qua naamgeving op grote schaal gekopieerd door vele Belgische brouwerijen.
Jan Vanhoenackerstraat 20, 2000 Antwerpen
woe - do 15u-23u | vr  15u-1u | ma-di, za -zon (&feestdagen) gesloten & huurbaar voor events